Dürüstlük

Dürüstlük doğruyu söylemek demektir. Kendi davranışın nedeniyle başkalarını yanıltmamak demektir. Aynı zamanda özellikle önemli kararlar alırken ön-yargısız yaklaşarak delillerden faydalanmaktır. Dürüstlük değerinin kazanılmasında anne ve babanın çocuğa verdiği sözleri yerine getirmesi ve çocukta güven duygusu oluşturması önemlidir. Çocuk değerleri anne ve babasının kendisine karşı sergilediği davranışlar üzerinden öğrenmektedir. Ebeveynlerin çocuğa verdiği sözleri yerine getirmemesi ve çocuğa yalan söylemesi çocukta güvensizlik duygusuna yol açacak ve çocukta zor durumda kaldığında yalan söylemeyi bir çıkış yolu olarak görecektir. Ebeveynlerin çocuk hata yaptığında aşırı tepkisel davranması veya çocuğa ceza vermesi çocuğun bu değeri kazanmasını engelleyebilir.

Dürüstlük değeri için çocuklardan beklenebilecek bazı davranışlar şunlardır;

• Herhangi bir olumsuz durumda doğruyu söyleme,
  • Dürüst davranmadığı durumlarda ortaya çıkabilecek sonuçları açıklama,
  • Dürüst davranmadığı durumlarda ortaya çıkabilecek sonuçları kabul etme
Yayın: 09.11.2021 - Güncelleme: 09.11.2021 11:30 - Görüntülenme: 48