Özdenetim

Öz-denetim

Kişinin gerçek amacına ulaşabilmesi için, davranışlarını ve tepkilerini hedefine yönelik olarak ayarlayıp, başka yollara sapmadan kendi kendini denetlemesi (TDK, 2018). Bireyin herhangi bir dış etki olmadan benimsediği bazı kurallara kendi kendine uyma, kendine hakim olma ve dizginleme, içsel dürtü ve isteklerini kontrol edebilmesi, benliğinin bir parçası olan duygu ve düşünceleri yönetebilmesidir. Okul öncesi dönemde çocuklar, başarısız çabaları farklı alanlara yönlendirme, sonuçları kontrol etme, bir amaca yönelik ilerleme sürecini sürekli takip etme gibi bilişsel öz-denetim gerektiren konularda yeterli değildirler. Anne babalar evde yapabilecekleri bazı davranışsal müdahalelerle çocuğa bu değeri kazandırabilirler.

Öz denetim (kendini kontrol etme) değeri için çocuktan beklenebilecek bazı davranışlar şunlardır;

• Duygularını kontrol etme
  • Yetişkinin olmadığı ortamlarda kurallara uyma
  • Bir işi bitirmek için kararlı davranma,
  • Gerekli durumlarda isteklerini erteleme,