Saygı

Kutsallığı, üstünlüğü, yaşlılığı, değeri nedeniyle bir kişiye veya bir şeye karşı dikkat ederek, özen göstererek, ona ölçülü davranarak, sevgi duymak, hürmet etmek (TDK, 2018). Saygı değeri, toplumsal yaşamda ve uyumda oldukça önemlidir. Saygı ekseninde kurulan ilişki ve iletişim daha sağlıklı ve kalıcıdır. Anne babalar ve eğitimciler henüz ilk çocukluk yıllarından itibaren çocukların fiziksel ve duygusal özelliklerine, tercihlerine ve düşüncelerine saygı göstererek, çocuklar için koydukları kurallara kendileri de uymaları gerekir. Çocuğun saygı değerini kazanması için önce ona saygılı ve iyi davranmak gerekiyor. Kendisine saygılı davranılan çocuklar bunu başkalarına yansıtarak görgü kurallarına uyarlar. Günlük hayattaki görgü kuralları, çocuğa başkalarına saygılı davranarak onlara saygıyla yaklaşmasında nelerin gerekli olduğunu öğretilmesinden geçer.

Yayın: 09.11.2021 - Güncelleme: 09.11.2021 11:23 - Görüntülenme: 47
Kaynak: https://hipokampusakademi.com/okuloncesidonemcocuklarindadegerleregitimi/